مدیریت کلاس درس ؛ چالش ها و شیوه های نوین کنترل کلاس

نویسنده: نرگس مختاری
تاریخ انتشار: 1404-02-10
آخرین به‌روزرسانی: 1404-02-17

مدیریت کلاس در واقع به معنی هنر به کار بردن دانش تخصصی به منظور انتقال آن به قشر دانش آموز جامعه است. انجام اقداماتی برای ایجاد محیط سالم جهت یادگیری دروس و دستیابی به اهدافی همچون یادگیری از مهم ترین کار هایی است که معلمان در این زمینه انجام می دهند. حذف عوامل استرس زا باعث یادگیری سریع تر دانش آموزان و همچنین علاقه مند تر کردن آنها به درس می شود. مهارت کلاسداری معلمان کمک می کند هم انرژی مضاعف برای تدریس صرف نکنند و هم از بروز رفتار های مخرب توسط دانش آموزان جلوگیری شود.

مدیریت کلاس درس ؛ چالش ها و شیوه های نوین کنترل کلاس

شیوه های نوین مدیریت کلاس

به کارگیری شیوه های نوین هنگام تدریس انواع موضوعات در کنار تجربه ی چندین ساله ی معلمان باعث بالا رفتن سطح آموزش و همچنین سرعت بخشی به آن خواهد شد. استفاده از استراتژی های نوین و جدید در مقابله با انواع رفتار در دانش آموزان به معلمان کمک می کند کنترل همه چیز را در دست داشته و کلاسی لذت بخش با شاگردان خود داشته باشند. به طور مثال خوشامد گویی به شاگردان هنگام ورود به کلاس درس کمک می کند دانش آموزان زودتر با محیط جدید اخت شوند و حس احترام در آنها تقویت شود. استفاده از تکنیک های جدید تدریس در هر رشته ای، کمک می کند فرایند یادگیری لذت بخش تر شده و همچنین مشارکت شاگردان با معلم در حین درس دادن به یادگیری بهتر منجر خواهد شد. روش های متنوع یادگیری همچون روش های بصری، شنیداری و حرکتی کمک می کند مطالب را متناسب با سطح فهم شاگرد بیان کرده و کلاس درس کسل کننده نباشد.

شیوه های نوین مدیریت کلاس

چالش های مدیریت کلاس

چالش های مدیریت کلاس برای دبیران امری اجتناب ناپذیر بوده و مطمئنا با آن مواجه خواهند شد. توانایی مقابله با این چالش ها به دبیر کمک می کند برای دفعات بعدی راهکار های جدید پیاده کند و حتی قبل از وقوع اتفاقات مختلف از آنها جلوگیری کند. به طور مثال در مقابل رفتار نامناسب دانش آموزان لازم است دبیران خونسردی خود را حفظ کرده و با ایجاد قوانین کمی سخت گیرانه از این اتفاقات جلوگیری کنند. حفظ نظم کلاس دومین چالش موجود بوده و استفاده از تکنیک های مختلف مثل پاداش و جزا می تواند به این روند کمک کند. مدیریت زمان سومین مورد از چالش ها بوده و لازم است معلمان برای هر جلسه درس از قبل مطالب را آماده کرده و زمان بندی مناسب برای بیان هر مطلب را در نظر داشته باشند.

بیشتر بخوانید: میزان حقوق معلم آموزش و پرورش سال 1404 + جدول محاسبۀ درآمد

سبک های مدیریت کلاس

سبک های مختلف مدیریت کلاس درس به شرح زیر است :

  • سبک دموکراسی و قانون مدار

در این کلاس ها رعایت حقوق شاگردان بسیار مهم بوده و  رعایت احترام کامل نسبت به یکدیگر از جمله مسائلی است که همه ی آنها ملزم به رعایت آن هستند. دانشجویانی که با دبیران مقتدر دوره ی تحصیل خود را میگذرانند دارای اعتماد به نفس بالاتر بوده و در رفع نیاز های خود عجول نیستند.

  • سبک مستبدانه

در این نوع سبک تدریس تنها معلم بر کل کلاس احاطه و سلطه داشته و بیشتر در زمان های قدیم از این روش برای تدریس درون مختلف استفاده می شد. قوانین و مقررات وجود ندارند و یا اگر وجود داشته باشند همگی به نفع دبیر هستند. دانشجویانی که با این سبک درس بخوانند، در آینده منفعل می شوند و توانایی انجام خیلی از کار ها را نخواهند داشت.

  • سبک آسان گیری

در این سبک چون هیچ قاعده و قانونی وجود ندارد، هر کس به روش خودش عمل کرده و دانش آموزان در آینده در کنترل مسائل و همچنین حل آنها ناتوان خواهند بود.

آموزش خصوصی فیزیک

نقش معلم در مدیریت کلاس

معلم در مدیریت کلاس مهمترین نقش را ایفا می کند و حس علاقه به درس یا نفرت از آن همگی توسط معلم در دانش آموزان شکل خواهد گرفت. روش تدریس تاثیر مستقیم بر روند مدیریت داشته و دبیران موفق معمولا از روش هایی استفاده می کنند که چندین بار از آن جواب گرفته باشند. داشتن علم روانشناسی به دبیران کمک می کند علت هر یک از رفتار های شاگرد خود را بسنجند و برای آن راه حل درست پیدا کنند. بسیاری از مدرسین توانایی شناسایی شاگردان خاص را داشته و معمولا پس از شناخت اینچنین افراد، برای تدریس آنها از روش های متفاوت تری استفاده می کنند. انواع نقش مدرسین را می توان به سه مدل تقسیم کرد :

  • به عنوان والدین سوم

دانش آموزان پس از شروع تحصیل خود حداقل نصف روز را در مدرسه میگذرانند و می توان گفت مدرسین در هر مدرسه حکم والدین سوم آنها را در تربیت دارند. آموزش هنر های مختلف و تقویت توان حل مسئله همگی توسط دبیران آموزش داده می شود و استقلال شاگردان از پدر و مادر در این محیط تقویت خواهد شد.

  • به عنوان واسطه

دبیر های مدارس مختلف با برگزاری مراسمات مختلف همچون جلسه اولیاء و مربیان یا با استفاده از خبرنامه های مختلف سعی دارند والدین را در مورد وضعیت تحصیلی فرزندشان مطلع سازند. به همین دلیل به آنها نقش واسطه داده می شود. 

  • به عنوان مدافع

حضور دبیران به عنوان مدافع به این معناست که علاوه بر آموزش دروس به شاگردان خود، نحوه دفاع از خود و همچنین چگونگی تلاش برای سازندگی بیشتر در جامعه را آموزش می دهند.

 مدیریت کلاس درس

مدیریت کلاس در مدارس ابتدایی

مدیریت کلاس در مدارس ابتدایی یکی از بزرگترین چالش های معلمین در دوره های جدید بوده و به کارگیری روش های تدریس مناسب و بالا بردن سطح آگاهی در معلمان بسیار اهمیت دارد. مقطع ابتدایی نه تنها در سطح آموزش شاگردان بسیار مهم است بلکه نحوه یادگیری دروس نقش مهمی در آینده ی آنها ایفا خواهد کرد. نحوه کنترل کلاس به روش استخدام معلم ابتدایی نیز بستگی دارد. در مدارس ابتدایی پسرانه به دلیل انرژی مضاعف آنها نسبت به دختران هم سن و سالشان کار دبیران سخت تر بوده و تکنیک های زیادی وجود دارد تا بتوانند کنترل کلاس درس را بر عهده بگیرند.

تجربه موفق مدیریت کلاس

استفاده از تجربیات موفق در زمینه ی مدیریت کلاس درس کمک می کند اختیار کلاس از دست مربی خارج نشده و به ایجاد نظم در سالن درس کمک خواهد کرد. برخی تجربیات که در این زمینه باعث موفقیت دبیران در هر رشته ای شده است. داشتن رفتار ایده آل و بدون صمیمیت بیش از اندازه با شاگردان کمک می کند هم از شما به عنوان دبیر حساب ببرند و هم شما را دوست داشته باشند. روش های تنبیهی که در گذشته استفاده می شد هیچ گاه جوابگو نبوده و گاها نتیجه ی عکس نیز داشته است.

آموزش خصوصی شیمی 

کلام آخر

استفاده از روش های مختلف مدیریت کلاس همانطور که گفته شد کمک می کند جوی سالم در سالن درس برقرار باشد و در عین حال دانش آموزان با سرعت بیشتری مطالب را یاد بگیرند. سطوح پایین مثل مدارس ابتدایی، روش های نوین مدیریت سالن های درس را نیاز دارند چون سن شاگردان پایین است و ممکن است بیش از اندازه بازیگوش باشند.

این مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید:
دیدگاه کاربران
دیدگاهتان را بنویسید
امتیاز دهید:
0 از 5
تخصص‌های مرتبط
آموزش علوم تجربی
علوم تجربی
آموزش ریاضی
ریاضی
آموزش متوسطه دوم
متوسطه دوم
آموزش ابتدایی
ابتدایی
آموزش متوسطه اول
متوسطه اول