انواع روش های تدریس به منظور الهام بخشی و آموزش به دانش آموزان مورد استفاده قرار گرفته و تاثیر مستقیمی بر شکل دهی مسیر موفقیت آنها خواهد داشت. با استفاده از روش های مختلف در این زمینه معلمان قادر خواهند بود رویکردهای خود را متناسب با نیازها و اهداف یادگیری تنظیم کنند. استفاده از هر روش نقاط قوت و چالش های خود را داشته و درک این موارد به مربیان کمک می کند درس ها را به شکل جذاب و تاثیرگذار آموزش دهند.
![انواع روش های تدریس [بهترین روش تدریس برای معلمان و اساتید]](https://tadrisaneh.com/uploads/resource/articles/111.jpg)
انواع روش های تدریس نوین
انواع روش های تدریس نوین با رویکرد های مختلف صورت گرفته و مبتنی بر موارد گوناگون است. سبک های آموزش مختلف از مدل های سنتی تا مدرن امروزه مورد استفاده قرار میگیرد و هر یک از آنها به طور قابل توجهی بر میزان مشارکت و درک مطالب تاثیرگذار خواهد بود.
teaching method
در روش های تدریس دانش آموز محور ( Student-Centered Approach )، دانش آموزان را در قالب فرایند یادگیری قرار داده و در واقع معلم به عنوان یک تسهیل عمل می کند. این سبک آموزشی به تقویت تفکرات انتقادی کمک کرده و میل به مشارکت را در شاگردان بالا می برد. اما برای رسیدن به این اهداف به آمادگی بیشتر نیاز بوده و ممکن است تمامی مطالب درسی را پوشش ندهد.
انواع روش های تدریس دانش آموز محور
انواع روش های تدریس دانش آموز محور به شرح زیر است :
- بحث فردی
- بحث گروهی
- مناظره
- طوفان فکری
- نقش آفرینی
- یادگیری مشارکتی
- مطالعات موضوعی
روش های تدریس معلم محور
در روش های تدریس معلم محور معلم ( Teacher-Centered Approach )، منبع اصلی اطلاعات بوده و محتوا های درسی از طریق سخنان معلم منتقل می شود. استفاده از این سبک به انتقال حجم زیادی از مطالب کمک میکند. استفاده از این مدل ممکن است تفکر انتقادی را در شاگردان سرکوب کرده و همچنین با سبک های یادگیری متنوع سازگاری نداشته باشد.
بیشتر بخوانید: راهنمای انتخاب معلم خصوصی
انواع روش های تدریس معلم محور
انواع روش های تدریس معلم محور به شرح زیر است :
- سخنرانی
- سخنرانی به همراه نمایش
- پرسش و پاسخ
- آموزش گروهی
یادگیری مشارکتی
روش یادگیری مشارکتی ( Collaborative Learning )، شامل دانش آموزانی می شود که در گروه های کوچک به منظور دستیابی به اهداف و حل مشکلات شرکت کرده و همکاری می کنند. در این سبک بر کار تیمی و تعامل بین هم گروهی ها تاکید شده و با انجام پروژه های گروهی محقق خواهد شد. با استفاده از این مدل کار تیمی و همچنین توانایی حل مسئله در شاگردان تقویت می شود. از معایب این روش نیز میتوان به دشواری در پاسخگویی فردی اشاره کرد.
آموزش مبتنی بر فناوری های روز دنیا
در آموزش مبتنی بر فناوری های روز دنیا ( Technology-Enhanced Teaching )، استفاده از ابزار ها و منابع دیجیتالی صورت گرفته و با استفاده از نرم افزارهای آموزشی، منابع آنلاین و پلتفرم های رسانه ای روش های سنتی تکمیل می شوند. در این مدل ها دسترسی به طیف وسیعی از منابع و اطلاعات ممکن بوده و همچنین سبک های مختلف یادگیری را پوشش می دهد.
یادگیری مبتنی بر تحقیق
در روش یادگیری مبتنی بر تحقیق ( Inquiry-Based Learning )، دانش آموزان تشویق می شوند از طریق تحقیق و سوال کردن مطالب را کشف کرده و پاسخ سوالات خود را پیدا کنند. در این روش معلمان به جای سخنران در نقش تسهیلگر ظاهر می شوند. این روش به حفظ استقلال دانش آموزان کمک میکند. این مدل چون مبتنی بر تحقیقات خود دانش آموز است ممکن است تمامی مطالب را پوشش ندهد.
کلاس درس معکوس
روش کلاس درس معکوس ( Flipped Classroom )، رویکردی نوآورانه بوده و یادگیری مطالب در خارج از کلاس از طریق ویدیو یا مطالعه کتاب صورت میگیرد. در این روش زمان کلاس به فعالیت های علمی و حل مسئله می گذرد. این مدل امکان آموزش فردی تر را فراهم کرده و همچنین مهارت های مدیریت کلاس و زمان را تقویت می کند.
یادگیری مبتنی بر پروژه
یادگیری مبتنی بر پروژه ( Project-Based Learning )، شامل دانش آموزانی است که بر روی پروژه های گسترده کار کرده و ملزم به تحقیق و ارائه یافته هایشان در زمینه های مختلف هستند. در این مدل حل مسائل در دنیای واقعی آموزش داده می شود. تنها عیب این روش وقت گیر بودن آن تلقی می شود.
بهترین روش های تدریس
بهترین روش های تدریس به عوامل مختلفی مثل موضوع درس، سبک های یادگیری و نتایج یادگیری مطلوب بستگی داشته و معمولا معلمان چندین رویکرد را برای ایجاد محیطی پویا در زمینه یادگیری ترکیب می کنند. ترکیب شدن روش های سنتی با مدرن و نوآورانه تضمین می کند دانش آموزان آینده ای موفق داشته باشند. درک و اجرای روش های مختلف تجربه یادگیری را تا حد زیادی افزایش داده و استفاده از روش مسیر مزایای خاص خودش را به همراه دارد.
انواع روش تدریس ابتدایی
روش های تدریس نوین در ابتدایی معمولا معلمان این مقطع سبک ترکیبی را برگزیده و بر طبق آن جلو می روند. این استادان نیاز های تحصیلی و رشدی شاگردان خود را با شخصیت معلم ترکیب کرده و روش های متنوعی با برنامه درسی به منظور پیشرفت شاگردان مورد استفاده قرار می دهند. در این مدل فرصت پاسخگویی به سوالات و نیاز های فراگیران بیشتر بوده و بر روی هدف تمرکز می شود. استفاده از روش ترکیبی بیشتر توسط معلمانی که مایل به ارائه آموزش های متمایز بین سطوح مختلف کلاس هستند مورد استفاده قرار می گیرد.
بیشتر بخوانید: روش استخدام معلم ابتدایی
بهترین روش تدریس برای دانش آموزان ابتدایی
بهترین روش تدریس برای دانش آموزان ابتدایی با صلاحدید معلما از میان چندین روش تدریس که بیان کردیم مورد استفاده قرار گرفته و یک تجربه ی کاملا موقعیتی محسوب می شود. در نظر گرفتن مواردی همچون شناخت شاگردان و همچنین فرهنگ کلاس درس می تواند تصمیم گیری را برای استادان راحت تر کند. همچنین همانطور که در بالا اشاره کردیم ترکیب سبک های مختلف تضمین می کند همه ی دانش آموزان صرف نظر از سبک یادگیری شان تجربه ای معنادار از آموزش را تجربه کنند.
کلام آخر
استفاده از روش های نوین تدریس توسط معلمان در مقاطع مختلف تحصیلی باعث بالا بردن میزان موفقیت دانش آموزان در آینده شده و همچنین سطح علمی مدرسه را افزایش می دهد. هر مقطع تحصیلی نیازمند استفاده از ترفند های خاص آموزشی بوده و با توجه به سطح توانمندی شاگردان آموزش به نحو احسن صورت گیرد.