معرفی رشته های هنرستان برای دانش آموزانی که به یادگیری مهارت و تخصص های خاص در زمینه های فنی و حرفه ای علاقه مند هستند مفید بوده و مورد استفاده قرار میگیرد. با انتخاب در این زمینه دانش آموزان برای ورود به بازار کار آماده شده و یادگیری به صورت عملی انجام می شود. هنرستان در واقع به مدارسی گفته می شود که زیر نظر ادارات دولتی کار کرده و مدت زمان تحصیل در آنها 3 سال خواهد بود. در گذشته تصور می شد اگر شاگردی وارد هنرستان شده باشد، به معنای ضعف او در زمینه های دیگر است اما امروزه این تصورات از بین رفته و واقعا استعداد های دانش آموزان مد نظر قرار گرفته شده است.

فهرست عناوین
رشته های هنرستان در گروه فنی
رشته های هنرستان در گروه فنی بسیار متنوع بوده و دانش آموزان با تحصیل در چنین شاخه های درسی، تخصص لازم برای کار در آینده پیدا خواهند کرد. چهار گروه اصلی شامل کشاورزی، مدیریت، خدمات و هنر وجود دارد و هر کدام دارای زیر شاخه های دیگری هستند.
رشته های هنرستان در گروه هنر
رشته های هنرستان در گروه هنوز به شرح زیر هستند :
چاپ دستی |
پشتیبانی صحنه |
آهنگ سازی |
فتوگرافیک |
نمایش |
مرمت آثار فرهنگی |
معماری داخلی |
نوازندگی ساز ایرانی |
طراحی زبان بصری |
صنایع دستی |
نوازندگی ساز جهانی |
نقشه کشی در معماری |
تولید برنامه تلویزیونی |
نقاشی |
طراحی دوخت |
انیمیشن و پویانمایی |
گرافیک |
سینما |
برخی از این رشته های تحصیلی همچون طراحی دوخت فقط مخصوص بانوان بوده و آقایان اجازه شرکت در کلاس ها در این زمینه نخواهند داشت.
بیشتر بدانید: آموزش خصوصی هنر
رشته های هنرستان در گروه مدیریت و خدمات
رشته های هنرستان در گروه مدیریت و خدمات به شرح زیر هستند :
- مدیریت خانواده
- بازرگانی و امور اداری
- حسابداری
- خدمات
- ناوبری و حمل و نقل
رشته های هنرستان در گروه صنعت
رشته های هنرستان در گروه صنعت خود به زیر شاخه های اصلی و فرعی تقسیم شده و به شرح زیر هستند:
- گروه مکانیک - صنایع چوب و مبلمان / ابزار / مکانیک خودرو / صنایع فلزی / تاسیسات مکانیکی
- گروه مواد و فناوری - سرامیک / صنایع شیمیایی / متالوژی / معدن
- گروه برق و رایانه - الکتروتکنیک / شبکه و نرم افزار / مخابرات دریایی
- صنایع غذایی و کشاورزی - امور دامی / امور زراعی / امور باغی
پردرآمدترین رشته های هنرستان
پردرآمدترین رشته های هنرستان معمولا پرمتقاضی ترین آنها هستند. این رشته ها در زمان انتخاب رشته نهم به دهم برای دانش آموز، سرنوشت ساز است. شما می توانید از بخش زیر در مورد آنها اطلاعات کسب نمایید :
- گرافیک یکی از بهترین گزینه ها برای محصلین دختر بوده و بازار کار خوبی دارد.
- طراحی و دوخت لباس یکی دیگر از موارد پردرآمد در این زمینه بوده و مختص بانوان است.
- کامپیوتر با گرایش نرم افزار امروزه متقاضیان زیادی داشته و به دلیل کمبود نیروی کار متخصص در شرکت ها درآمد بالایی نیز دارد.
- معماری همیشه بازار کار خود را داشته و هیچ گاه کم نشده است.
- برق صنعتی ( الکتروتکنیک ) به عنوان شغل پر درآمد معرفی شده و لازم است دروس محاسباتی همچون ریاضی و آمار به خوبی یاد گرفته شود.
مزایای تحصیل در رشته های هنرستان
مزایای تحصیل در رشته های هنرستان به شرح زیر است :
- ورود به بازار کار پس از اخذ دیپلم
- یادگیری مهارت های فنی
- مهاجرت آسان تر
- دریافت مجوز کسب و کار
- فرصت های شغلی زیاد
معایب تحصیل در رشته های هنرستان
معایب تحصیل در رشته های هنرستان به شرح زیر است :
- عدم توجه به دروس تخصصی
- فضای آکادمیک کم
- عدم امکان برای تحصیل در دانشگاه های پرطرفدار در مقطع کارشناسی
- وجود محدودیت جنسیتی برای ورود به شاخه های مختلف
بیشتر بخوانید: بهترین رشته های دانشگاهی ایران و جهان
بهترین رشته های هنرستان دخترانه
بهترین رشته های هنرستان دخترانه با توجه به پیشرفت صنایع در چند سال اخیر پیشرفت های چشمگیری داشته و با انتخاب چنین شاخه هایی موقعیت های شغلی در آینده با درآمد بالا تضمین خواهد شد. برای تحصیل در این زمینه ها دانش آموزان به مدت سه سال در هنرستان و دو سال دوره کاردانی می گذرانند. لیست بهترین رشته های فنی و حرفه ای دخترانه شامل شاخه های تحصیلی خوب با درآمد بالاست. شاخه های درسی همچون طراحی دوخت، کودکیاری، حسابداری، تربیت بدنی، نقاشی، گرافیک، نقشه کشی و معماری از جمله ی این رشته ها هستند.
رشته های هنرستان موسیقی
رشته های هنرستان موسیقی در زیر شاخه هنر قرار داشته و از اول راهنمایی تا سوم دبیرستان به مدت شش سال به طول می انجامد. ورود به چنین هنرستان هایی نیاز به شرایط خاص داشته و قبل از ورود به دوران راهنمایی دروس سلفژ و تئوری تدریس می شود. هنرستان موسیقی هر سال از میان علاقه مندان با برگزاری آزمون های مختلف انتخاب میکند.
بیشتر بخوانید: آموزش خصوصی موسیقی
بازار کار رشته های هنرستان موسیقی
بازار کار رشته های هنرستان موسیقی گسترده بوده و زمینه های شغلی مختلفی را در بر می گیرد. برخی از این مشاغل در قسمت زیر ذکر شده است :
- مربی آموزشی سازهای ایرانی و جهانی
- مربی آموزش پیانو
- فعالیت در استودیو های ضبط مختلف
- آهنگ سازی برای فیلم و سریال
- اجرا در ارکستر ها به عنوان نویسنده
رشته های هنرستان پسرانه
رشته های هنرستان مخصوص پسران بیشتر در حوزه های صنعت بوده و برخی از این شاخه های درسی محدودیت جنسیتی دارند. برخی از آنها برای یادگیری اولیه نیازمند روحیه ی خشن تر و موقعیت جسمانی مردانه داشته و برای بانوان اصلا مناسب نیست. جنسیت دانش آموزان در رشته های مختلف، برای بازار کار آنها در آینده نیز موثر بوده و بسیاری از شغل ها با روحیه ی آقایان سازگاری بیشتری دارد.
بهترین رشته های هنرستان برای مهاجرت
بهترین رشته های هنرستان برای مهاجرت شامل مواردی همچون مهندسی کامپیوتر، مدیریت MBA و مالی و … می شود. مهندسی کامپیوتر ( IT ) در سراسر دنیا متقاضی داشته و حقوق و مزایای بسیار خوبی نیز دارد. طراحی وب سایت ها، امنیت سایت، تجزیه و تحلیل دیتابیس و ….. از جمله مشاغلی است که در خارج از کشور خواهان دارد. کشورهایی مثل آلمان، آمریکا، ایتالیا و کانادا در این زمینه فرصت های شغلی خوبی در اختیار مهاجران می گذارند.
کلام آخر
تحصیل در رشته های هنرستان برای تمامی دانش آموزان علاقه مند ممکن بوده و علاقه به رکت در این مدارس به معنی بی استعدادی آنها نیست. خیلی از دانش آموزان با هدف مهاجرت وارد این مقطع می شوند و رشد می کنند. هر یک از شاخه ها در زیر گروه های اصلی قرار داشته و خود زیر شاخه های ریزتر را شامل می شوند.